HD-DVD

Je zou kunnen zeggen dat HD-DVD het vergeten formaat is, je zou het zelfs het tegenwoordige Betamax kunnen noemen want net als Betamax heeft het een format war verloren, ondanks dat het in veel opzichten een superieur formaat was heeft het toch een format war verloren echter waar Betamax het heeft verloren vanwege licentie kosten en beperkte speelduur heeft HD-DVD het voornamelijk verloren vanwege gebrek aan ondersteuning die mede werd veroorzaakt door de beperkte opslag capaciteit.

Het zit namelijk zo, Blu-Ray had ten tijde van de launch twee versies, de 25GB versie en de dubbellaagse versie namelijk die van 50GB. Ondertussen was HD-DVD slechts beperkt tot 15GB tot 30GB.

Hoewel HD-DVD het niet heeft overleefd waren er toch veel fans van het formaat en veel mensen hebben nog steeds een speler staan. Veel mensen hebben namelijk gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een goedkope speler aan te schaffen als een add-on voor de Xbox 360 die daar nog steeds ondersteuning voor heeft. Helaas ontbreekt een ondersteuning daarvoor bij de Xbox One wat dus betekent dat mensen met HD-DVD’s nog steeds een Xbox 360 er bij moeten houden of een aparte HD-DVD Speler moeten hebben voor die schijfjes.

Langzaam maar zeker zal dus deze eens veelbelovende opvolger van de DVD verdwijnen terwijl Blu-ray de overmacht zal nemen en hoewel het beste formaat heeft gewonnen blijft het natuurlijk spijtig voor de kopers van die schijfjes dat de collectie uiteindelijk beperkt zal blijven maar gelukkig hebben de fabrikanten van de spelers beloofd dat de mogelijkheid tot reparatie  nog voor lange tijd zal worden ondersteund en omdat het premium apparaten waren zal de ondersteuning waarschijnlijk minimaal 10 jaar lang duren want goedkoop waren die spelers nooit tot het einde van het formaat zelf bekend werd gemaakt.

Persoonlijk heb ik flink wat films op HD-DVD en kijk ik nog regelmatig naar een van die films, gewoon omdat het kan en omdat ik geen zin heb om exact dezelfde uitgave op Blu-ray te kopen. Mocht je geen HD-DVD speler hebben gekocht dan mag je blij zijn :). Ik bied bij deze nogmaals mijn vader mijn excuses aan maar goed nieuws voor hem, hij heeft maar een fractie uitgegeven aan HD-DVD’s in vergelijking met mijn collectie 🙂

En nu is het tijd om verder te gaan met The Matrix trilogie!