Nederlands downloadverbod

Het is gebeurd, het geen waar veel Nederlanders voor vreesden is nu een feit, de Nederlandse regering heeft onder druk van het Europese hof een downloadverbod ingevoerd.

Voordat iedereen gelijk de artiesten of zelfs BREIN de schuld gaat geven moet er even worden vermeldt dat het Europese Hof dit heeft bepaald door een klacht van o.a. Philips die vond dat de Thuiskopieheffing te hoog was. Deze heffing, die in principe helemaal niet zo hoog was moest door de consumenten worden betaald om de auteursrechthebbenden te compenseren voor het downloaden. Echter verschillende fabrikanten vonden dat de thuiskopieheffing te veel invloed had op hun verkopen en wilden die verlagen waardoor uiteindelijk de gang naar de rechten en het Europese hof uitkomst moest bieden.

Het Europese hof heeft bepaald dat de thuiskopieheffing de auteursrechthebbenden te weinig compenseerden voor het verlies wat ze op die manier leden en vond dus ook dat Nederland per direct een downloadverbod moest invoeren wat dus ook gelijk is gedaan. Dit kon heel makkelijk omdat er geen wet is die het downloaden officieel toestaat.

In principe verandert er voor Nederland relatief weinig tenzij je geld verdient aan de verkoop van illegale content. Het zijn vooral de handelaren maar ook de eigenaren van sites die die content aanbieden waar ze achter aan zullen gaan zitten.  De organisatie Brein heeft ook vandaag bekend gemaakt dat de consument die content downloaden er weinig van zal gaan merken. Het zijn vooral de handelaren waar ze achteraan zullen gaan. Overigens hoeft men niet bang te worden dat de politie bijvoorbeeld opeens op de stoep zal staan want het kabinet heeft al gezegd dat het een civielrechtelijke kwestie is en niet een strafrechtelijke. Het wordt dus niet strafbaar maar men kan nu na verloop van tijd bij mensen die ontzettend veel downloaden wel sancties op leggen via de internet provider.

De komende weken moeten uitwijzen wat het gevolg is van dit huidige verbod, wat stichting Brein gaat doen en of eigenlijk ook echt iets zal veranderen en dat gedogen gewoon anders wordt genoemd nu.

Ik begrijp best dat de entertainment industrie het ziet als een overwinning maar voor de consument is het gedeeltelijk een verlies te noemen, niet zozeer omdat het downloaden nu niet meer is toegestaan want Brein heeft al gezegd dat ze niet achter de consumenten zelf gaan maar meer omdat er op dit moment nog steeds te weinig legale alternatieven zijn. Netflix is hard op weg om een goed alternatief te worden voor downloaden echter er is een groot probleem in Nederland en dat is de wildgroei aan maatschappijen. In Amerika heb je bij wijze van spreken slechts een handvol filmmaatschappijen die de grote films uitbrengen. In Nederland heb je daar een veelvoud van. Nu heb je wel een paar fusies tussen een paar daarvan maar het blijft ingewikkeld, mede ook omdat bepaalde rechten van titels misschien in de VS liggen bij bijvoorbeeld Sony maar in Nederland bij een maatschappijtje als E-One (of RCV, ik durf bijna te wedden dat ze nog steeds af en toe producten rondsturen met hun oude naam er op).

Initiatieven als Napster hebben ooit de muziekindustrie veranderd, laten we hopen dat initiatieven als HBO to Go en Netflix een voorbeeld kunnen zijn voor de filmindustrie om daadwerkelijk mensen makkelijk voor een redelijk bedrag films kunnen aanbieden en niet 5-10 euro per film te vragen om 1x te kijken in 24 uur tijd.

Zal het downloadverbod uiteindelijk werken? Misschien dat het vanwege het woord verbod mensen af zal schrikken maar de meeste mensen die downloaden hebben ook dat vonnis beter bestudeerd en weten (net als het hof heft bepaald in het vonnis) dat handhaving eigenlijk niet mogelijk is, helemaal vanwege privacy wetgeving en netneutraliteit die is ingesteld.

Want wanneer het aankomt op privacy moet men bewijzen dat je het hebt gedownload en niet dat je het zelf hebt omgezet naar MKV als een back-up voor jezelf.

Dankzij de netneutraliteit kan men overigens het torrent verkeer niet blokkeren omdat meerdere diensten gebruik maken van het protocol, het wordt namelijk niet alleen gebruikt voor het downloaden van illegale content maar ook bijvoorbeeld het verspreiden van patches van spellen bijvoorbeeld en het versturen van bestanden tussen bijvoorbeeld bedrijven.

Het wordt een interessante tijd maar zal er veel veranderen? Waarschijnlijk (nog) niets.

tpb