Woede en verdriet…

Het is een paar dagen later sinds de ramp en naar mate er meer informatie naar buiten komt begint de woede eigenlijk naast het verdriet naar boven te komen.

De feiten beginnen namelijk steeds meer te wijzen naar de separatisten die dan wel eerst ontkenden dat zij er achter zaten maar naar mate er meer informatie naar buiten komt is het eigenlijk overduidelijk.
Zo is er zelfs in Russische media te zien geweest dat ze over het zogeheten BUK afweergeschut beschikken.

Ook verschijnen er meer en meer video’s online waarin men duidelijk laat zien dat het systeem naar Oekraine is gebracht en na de aanslag stiekem weer naar Rusland is gereden. Niet alleen stiekem maar waar voorheen militair materieel openlijk werd getransporteerd werd het systeem nu opeens verstopt onder een doek waar hij eerder al werd gespot zonder doek.

En laat mij nogmaals even benadrukken dat de seperatisten geen vliegend materieel in bezit hebben, dit zorgt er voor dat de Oekraïense defensie absoluut geen reden heeft om luchtafweergeschut in te zetten. Het heeft totaal geen nut voor ze om dan ook dat vliegtuig neer te halen want dat zou alleen maar hun zaak verslechteren. Kijkend naar het feit dat de rebellen alles er aan doen om alles te verbergen is dat alleen maar een nog sterkere bevestiging van hun schuld want als je niets te verbergen hebt dan doe je er alles aan om de onderzoekers te helpen.

De situatie in Oekraine wordt er maar niet beter op en zal ook niet snel anders gaan worden, het grote frustratiepunt is misschien wel dat de situatie weinig zal gaan veranderen zolang de seperatisten moeilijk blijven doen. Ze weigeren om de internationale instanties toegang te verlenen waardoor  niet alleen de speurtocht naar de toedracht wordt vermoeilijkt maar de verdachtmaking alleen maar groter wordt. Naar mate de situatie ook grimmiger wordt zal men wereldwijd mogelijk zelfs gaan roepen om ingrijpen in het gebied, door de NATO dan wel de VN (hierbij is de NATO logischer omdat Rusland niet lid is van deze organisatie en dus geen Veto kan uitspreken).

Het blijft walgelijk dat een land dat direct betrokken is bij een conflict zijn Veto kan blijven uitspreken om zo de eigen belangen te blijven beschermen, dit betekent bijvoorbeeld ook dat wanneer zo een land over de schreef gaat (wat nu eigenlijk ook al het geval is) het de veiligheidsraad kan blijven blokkeren en zo met alles weg kan komen.

Naar mate de situatie ook grimmiger aan het worden is wordt het geroep om ingrijpen voor het eerst ook in Nederland geroepen. Nabestaanden en mensen die meeleven met de slachtoffers willen dat de slachtoffers naar huis toe komen zodat wij ze kunnen herdenken en begraven, we willen duidelijkheid en worden keer op keer in Oekraine tegengehouden door een groepje dronken milities die zich wel uit hebben geroepen tot de Peoples Republic of Donetsk maar waar misschien slechts 5% daadwerkelijk uit dat gebied komt. Ook de mensen daar beginnen namelijk meer en meer te protesteren tegen het feit dat die militieleden zich zo misdragen en zich niet aan de internationale regels in dat soort situaties houden. De burgers daar zijn erg bedroefd dat onschuldige mensen het slachtoffer zijn van deze strijd. Helaas is het net als bij veel conflicten zo dat de groepering met de grootste mond uiteindelijk de rest benadeelt want de steun van de seperatisten is in dat gebied niet zo groot als zij doen denken, het merendeel van die mensen komen niet eens uit Oekraine maar zijn Russische soldaten en huurlingen.

Ik wil niet zeggen dat andere landen militair moeten ingrijpen, ik vind alleen dat er indien nodig gewoon een groep beschermers moet worden afgevaardigd voor de waarnemers en onderzoekers om er voor te zorgen dat ze zonder problemen en obstructies onderzoek kunnen gaan doen. Als Rusland dat al doet laten ze zien dat ook zij willen dat er een onafhankelijk onderzoek plaatsvindt, niet alleen is dat dan een duidelijk signaal naar de rebellen maar ook naar de rest van de wereld. Helaas zal Rusland dat nooit doen en dus moet de rest van de wereld op gaan staan en die stap nemen.
De seperatisten weten het nog niet maar door het neerschieten van MH17 hebben ze het begin van het einde ingeluid van hun rebellie want als daadwerkelijk er moet worden ingegrepen reken er dan maar op dat men door zal gaan tot aan Donetsk om alle vermiste lichamen op te sporen.

Wat er de komende tijd zal gaan gebeuren weet ik niet, het is een verschrikkelijke situatie en zowel in Oekraine als in Rusland voelen de burgers zich schuldig. Er is een vies politiek spelletje gespeeld door het Kremlin en daar zijn nu onschuldigen nog meer het slachtoffer van. Niemand zal dit ooit vergeten, Rusland zal voor een zeer lange tijd met argusogen in de gaten worden gehouden. Waar men daar misschien dacht dat na de Krim het oosten van Oekraine een eitje zou worden heeft men zich gruwelijk in vergist want waar de Krim voornamelijk bestond uit Russen zijn in Oekraine zelf het toch voornamelijk de Oekraïners zelf die er wonen en al spreken ze voornamelijk Russisch, ze willen niet bij Rusland horen (de rebellen beweren iets anders maar ook hun steun brokkelt snel af, niet voor niets zijn ze voor het grootste gedeelte afhankelijk van de steun uit Rusland want in eigen land is die zo goed als 0, helemaal na dit incident. Oekraïners die op dit moment nog meewerken doen dat voor een groot gedeelte uit angst want wapens hebben de meeste mensen gewoon niet.