Review: Guardians of the Galaxy

gotg

Wat hebben een pratende boom, een wasbeer, een moordenaar, een renegade en een krijger met elkaar gemeen? Eigenlijk niets maar laat het maar over aan Marvel om er een van de vreemdste teams van helden van te maken.

De afgelopen paar maanden worden we in de bioscopen al getrakteerd op trailers van een actiefilm met het bizarre team ondersteund door klassiekers uit o.a. de jaren 60, 70 en 80, trailers die overigens er voor zorgen dat je ontzettend veel zin krijgt in deze film, zelfs wanneer je niet van Marvel films houdt blijven de trailers in je hoofd zitten want zelden is een trailer zo goed in elkaar gezet gecombineerd met muziek en deze combinatie is dan ook perfect voortgezet in de film zelf.

De verwachtingen waren dan ook ontzettend hoog gespannen toen ik eindelijk de mogelijkheid kreeg om deze film in de bioscoop te gaan kijken.

gotg3

Ik zal proberen zo min mogelijk te spoilen. 

De film begint met een flashback naar de jaren 80 met een aangrijpende scene die verklaart hoe Peter Quill in dat gedeelte van de ruimte terechtkomt waar Guardians of the Galaxy plaats vindt en hoewel het erg gewaagd is om zo een scene te plaatsen in een vrolijke actiefilm werkt het wel, de scene trekt je gelijk de film in om je daarna in de eerste trailer eigenlijk te trekken waaruit eigenlijk blijkt hoe weinig we in de trailers hebben gezien daar van en hoe ze ons op het verkeerde been hebben gezet, het is een zeer aangename verassing.

gotg4

Waar deze film zich vooral op richt gelukkig is de introductie van de karakters, hoe ze bij elkaar zijn gekomen, wat hun achtergrond is en wat ze bij elkaar heeft gebracht, een noodzakelijk iets natuurlijk omdat we geen aparte films voorafgaand hieraan hebben gekregen maar het voelt aan als een geheel met het verhaal van de film zelf waardoor je je geen moment verveelt, de film biedt veel humor en actie die elkaar op een positieve manier in evenwicht houden en eigenlijk voor iedereen wat biedt. Dit gevoel wordt extra versterkt door de onderlinge chemie van de cast, het is duidelijk dat Marvel zoals wel vaker hier veel tijd in heeft gestoken en het onderlinge gekibbel voelt ook geen moment geforceerd aan (wat in andere films helaas zelden lukt). Zelfs de “fake laugh” discussie die in de trailer een beetje apart aanvoelde werkt prima in de film. Het karakter Rocket leek dan ook in eerste instantie een beetje als een geforceerde komische noot daardoor maar in de film komt hij uitstekend tot zijn recht, zo goed zelfs dat hij eigenlijk met Groot de show steelt. Toch moet ik zeggen dat Chris Pratt een geweldige Peter Quill speelt, hij is misschien wel een van de meest onderschatte acteurs van dit moment en de kans is groot dat deze rol voor hem zal gaan doen wat Iron Man deed voor Robert Downey Jr. Namelijk een doorbraak bij het grote publiek (voor Robert Downey Jr. Was het trouwens een terugkeer).

gotg2

Naast het verhaal en de karakters speelt overigens ook de soundtrack een zeer belangrijke rol. De film combineert scenes constant met een klassieker als achtergrondmuziek die “toevallig” op de mix tape staat die Peter Quill bij zich draagt. De soundtrack trekt je niet alleen in de film maar is zo perfect getimed dat het niet alleen samenvalt met de actie in beeld maar je gewoon zit te genieten van de muziek en eigenlijk soms stiekem zit mee te tikken en neuriën op het ritme van de muziek.

Van alle zomerfilms dit jaar is het misschien wel de meest vreemde titel die je zal tegenkomen en het is misschien ook wel een film waar je bij zal twijfelen om hem te zien omdat het een franchise is van Marvel waar je niet eerder van hebt gehoord, het is dan ook een grote gok geweest van Marvel om deze karakters naar het grote doek te brengen maar het is absoluut de moeite waard, dit is misschien wel de beste film uit de Marvel stal tot nu toe.

Toch moet er een kleine kanttekening worden geplaatst bij het geheel en dat is namelijk het feit wat ook het pluspunt is, het is een complete set nieuwe karakters en we hebben nog niet echt een duidelijke link met de vorige films wanneer je de post-credits scenes hebt gemist. Gelukkig blijven de meeste mensen zitten en dus heb je wel een idee wat we kunnen gaan verwachten en de geruchten zijn er ook dat bij de derde Avengers film we de Guardians er in kunnen zitten.

rocketgroot

Conclusie:

Uiteindelijk moet je het na het bekijken van deze film toegeven, Marvel heeft het weer geflikt, ze hebben een comic die misschien niet zo populair is als X-Men of Spider-Man omgezet naar het witte doek en daar een succes van gemaakt. De film is namelijk een absolute hit. Alles wat je van een zomer blockbuster verwacht zit in deze film en na 2 uur zit je eigenlijk nog naar adem te snakken en zit je vooral te verlangen naar meer. Doordat de film overigens tjokvol zit met easter eggs van andere comics en films van Marvel waardoor je eigenlijk constant iets nieuws ontdekt is geen enkele kijkbeurt van de film hetzelfde.

De film is een feest voor fans maar ook voor mensen die eigenlijk niet veel met stripboeken hebben (mede geholpen omdat het een van de minst bekende comics is van Marvel).

Als er dan ook maar één film is die je dit jaar moet zien dan is het wel overduidelijk dat het deze film moet zijn, je zal ontroerd raken, je zal in spanning zitten maar vooral hard lachen.

gotg6