Apple met nieuwe speeltjes

Ik moet eerlijk zeggen dat ik vanavond aardig onder de indruk was van hetgeen dat Apple vanavond aan het publiek liet zien.

Allereerst liet men vanavond de vernieuwde HBO Now service zien die in eerste instantie exclusief voor iDevices zal zijn. Dat betekent dus dat het voor eigenaren van een iPhone, iPad en Apple TV bijvoorbeeld mogelijk zal zijn om een abonnement te nemen op HBO zonder dat er een televisieabonnement benodigd is zoals nu het geval is. Het is echter wel te hopen dat deze dienst ook naar Nederland komt, het wordt namelijk wel heel erg interessant om een abonnement er op te nemen.

Hierna bracht men eigenlijk het zogeheten hoogtepunt want hoewel de Apple Watch zeker een van de belangrijkste onderdelen van de show was moet gezegd worden dat de nieuwe MacBook toch absoluut de show stal. Met een dikte van slechts 1,3 centimeter op het dikste punt en alleen een headset aansluiting en een USB-C aansluiting is het een van de mooiste vormgegeven laptops van Apple ooit. Tel daarbij het mooie toetsenbord en stilistische trackpad bij op en je hebt een juweel van een laptop waarbij als kers op de slagroom een prachtig vormgegeven retinascherm in de laptop zit. De USB-C poort overigens is niet alleen de aansluiting voor andere apparaten maar ook nog eens je stroomaansluiting en hier heb je eigenlijk het grootste minpunt. Om namelijk een externe monitor fysiek aan te sluiten heb je namelijk een verloopstukje nodig, een verloopstukje dat €89,- gaat kosten in de winkels.
Wat ook jammer is van deze aansluiting is dat de stroomaansluiting dus dit keer een vaste stekker is die er niet zo makkelijk los gaat als bij de huidige MacBooks. Verder is het misschien wel fijn dat er dit keer geen luide fan in zit (de laptop heeft geen fans ingebouwd zitten) maar het is ook absoluut niet een krachtpatser, we hebben het namelijk over een Broadwell Core-M processor die standaard in de goedkope uitgave op 1.1ghz draait, nu heeft hij wel een turbo tot 2.9ghz maar doordat er geen fans ingebouwd zitten zal hij al snel in snelheid terug schalen. Reken er dus niet op dat het een krachtpatser zal zijn. Ook zal je er niets aan kunnen uitbreiden. Maar het grootste probleem is misschien wel de prijs, €1449,- is wel een fikse prijs voor zo een laptopje maar vergeet niet dat het apparaatje ook maar een kilootje weegt wat ideaal is.
Het gebrek aan poorten is misschien wel een groot gebrek maar gelukkig zijn er veel alternatieven en heeft het apparaatje o.a. Bluetooth 4.0 en Wifi 802.11 AC waardoor je o.a. via Airdrop en Airplay draadloos content kan versturen. Toch betwijfel ik of het wel echt de moeite waard is uiteindelijk. Ik denk dat uiteindelijk de tijd zal laten zien hoe goed de MacBook uiteindelijk is in vergelijking met andere laptops.

Maar er was nog meer nieuws, de Macbook Air en de Macbook Pro 13inch Retina kregen een update naar Broadwell processoren. Dit was wel een onverwachte stap omdat de vorige update van de Retina laptops nog geen vier maanden geleden was. Aan de update van het systeem zat overigens ook nog een nadeel, de prijzen van de systemen zijn bij de Airs met €50,- omhoog gegaan (wat nog wel binnen de perken is) maar bij de Macbook Pro’s is het instap model met ruim €225 omhoog gegaan terwijl de duurste modellen zelfs met meer dan €300,- omhoog zijn gegaan. Niet de minste verhogingen dus maar dit komt gedeeltelijk omdat de Euro de afgelopen paar maanden flink in prijs is gedaald. Apple heeft lang de prijzen niet gecorrigeerd maar dat heeft dus nu plaatsgevonden, het zal dus ook lang duren eer de prijs weer gaat dalen denk ik.

Als laatste behandelde men het horloge wat eigenlijk voornamelijk opviel vanwege de gigantische prijs, hoe je het ook wendt of keert, de prijs is hoog. Beginnend bij €449 en oplopend tot een gigantische €17000!!!
Het duurt nog wel even eer het horloge overigens beschikbaar zal zijn in Nederland omdat wij niet bij de eerste 9 release landen horen en dus nog moeten wachten eer de volgende groep landen worden aangekondigd waar het horloge uit zal gaan komen.

Ik weet zelf overigens nog niet echt wat ik van het horloge uiteindelijk moet gaan vinden. Aan de ene kant kan ik de potentie er wel van zien, het zal zeker flink wat mogelijkheden gaan bieden en zal ook absoluut een hit gaan worden denk ik wanneer ook in andere landen naast Amerika mensen er van gebruik van kunnen gaan maken op het gebied van bijvoorbeeld starten van hun auto’s en het doen van betalingen. Ik begrijp de visie wel die Apple heeft met de Apple Watch maar ik vraag mij echter af hoe men dit uiteindelijk zo voor elkaar denkt te gaan krijgen en of het echt zo gaat werken zoals men steeds in de filmpjes laat zien. Qua vorm is het in vedergeval niet bijster origineel, het lijkt op veel van de andere huidige smartwatches en alleen die fysieke knop weet zich uiteindelijk te onderscheiden van de rest en die knop schijnt uiteindelijk het beste onderdeel te zijn van het volledige apparaat. Hoe het uiteindelijk gaat werken? Ik zal het wel gaan zien wanneer het apparaatje ook in Nederland uit komt. Ik ben nieuwsgierig maar ga het niet speciaal importeren. Dus even wachten zou ik zeggen :), hopelijk zijn de videos die men heeft laten zien daadwerkelijk de mogelijkheden van de smartwatch, de verwachtingen zijn in ieder geval torenhoog.