Review: The Avengers: Age of Ultron


Toen Joss Whedon in 2012 de eerste Avengers film naar het witte doek bracht werd de wereld in 1x omver geblazen. Nog niet eerder werd er een superheldenteam op zo een overtuigende wijze omgezet van simpele strip naar het grote scherm. Dat dit mogelijk was kwam natuurlijk door de opbouw die Marvel de jaren daarvoor had gedaan met de diverse losse films die eigenlijk stuk voor stuk een inleiding vormden voor de eerste Avengers film die gelijk het einde vormde voor Phase 1 bij Marvel. Phase 2 zat vol met films die niet alleen verder gingen met de setting die The Avengers neer zette maar bouwde ook de fundering op voor wat we uiteindelijk kunnen gaan verwachten in de derde en vierde Avengers films maar eerst moet Phase 2 worden afgesloten met The Avengers: Age of Ultron om zo niet alleen een opzet te maken voor Phase 3 maar ook om een opstapje te maken voor Captain America: Civil War waarin Captain America en Iron Man loodrecht tegen elkaar komen te staan. Ook zal dit waarschijnlijk de laatste Avengers film zijn zonder Spider-Man wat voor veel fans natuurlijk ontzettend goed nieuws is want eerlijk is eerlijk, Spider-Man ontbrak in het team.

avengers_640x480_81427086792

Let’s begin:

The Avengers: Age of Ultron begint na de puinhopen uit Captain America: The Winter Soldier, S.H.I.E.L.D. bestaat niet meer, de Avengers proberen Hydra zoveel mogelijk tegen te houden en Von Strucker op het spoor die bepaalde experimenten heeft uitgevoerd op mensen en een van de grootste Hydra faciliteiten exploiteert. Hoe ze echter daar achter zijn gekomen wordt niet helemaal duidelijk (al wordt dat misschien in de tv serie Agents of S.H.I.E.L.D. uitgelegd komende week maar die serie loopt eerder parallel met de Amerikaanse release van de film en dus blijft dat nog even een vraagteken) , wel staat vast dat dit de setting van de film vaststelt en dat dit eigenlijk pas het begin is van het avontuur. Wat geen spoiler is overigens (want dit heb je in de trailers gezien als het goed is) is dat Tony Stark uiteindelijk Ultron heeft gecreeerd samen met Bruce Banner en vanaf hier begint het avontuur.

The-Avengers-Age-of-Ultron

Meer dan je verwacht

Wat je hierna krijgt is ruim twee uur van actie gecombineerd met humor en flink wat achtergrond informatie over de karakters waarbij we eigenlijk voornamelijk wat leren over Black Widow en Hawkeye, mede natuurlijk omdat ze niet schitteren in hun eigen films (over de Hulk zijn al flink wat films geweest waarbij eigenlijk steeds zijn oorsprong werd verteld, men gaat hier dan ook er van uit dat dat wel bij ons bekend is). Wel is overduidelijk dat de film op bepaalde momenten is ingekort want wanneer bijvoorbeeld Thor en Captain American aan het hallucineren zijn wordt later in de film niet echt uitgelegd wat er aan de hand is, Thor gaat wel op zoek naar wat de betekenis van zijn droom is maar je wordt er niet veel wijs uit en de geruchten zijn dan ook dat er een extended edition op blu-ray uit gaat komen waarin er veel geknipte scenes zullen worden toegevoegd die er uit zijn gehaald om de film niet te lang te maken omdat men bang was dat ze weinig toe zouden voegen terwijl ze misschien juist wel iets uit zouden leggen over de vragen die je na afloopt blijft houden. Natuurlijk kunnen die vragen ook worden beantwoord in de komende films van phase 3 en is het met opzet zo gedaan maar het geeft je als kijker een beetje het gevoel alsof de film niet echt af is.

avengers-age-of-ultron-2

Beter dan het origineel

Toch weet Age of Ultron op meerdere vlakken de vorige film te overtreffen. Allereerst is de schurk briljant te noemen. Ja, Loki was hilarisch maar er ging geen dreiging van hem uit, hij wilde alleen maar heerser worden en had dan ook niet echt verwoesting in gedachten. Hij had wel een buitenaards leger en dat zorgde wel voor de grotere dreiging in Phase 2 maar doordat Loki eigenlijk een karakter is dat door zoveel mensen wordt bewonderd en geliefd is heeft men op een of andere manier nooit een dreiging gevoeld, hij was niet echt “eng”. Ultron aan de andere kant komt eigenlijk net op het juiste moment nu de discussie over A.I. (kunstmatige intelligentie) op gang aan het komen is en er meerdere films over de mogelijke gevaren die er bij komen kijken aan de gang is en met de briljante James Spader als de man die de stem doet van Ultron moet gezegd worden dat hoewel je wel veel bewondering krijgt voor Ultron en zijn motivatie hij je wel degelijk even met beide voeten op Aarde doet belanden met zijn boodschap en wat inderdaad een mogelijk gevaar kan zijn (niet zo extreem overigens) van A.I. al zeg ik het zelf. Om hem te helpen gebruikt hij twee voormalige “slachtoffers” van Hydra namelijk de tweeling Quicksilver en The Scarlet Witch die zijn haat tegen Tony Stark delen en samen een zeer belangrijke rol spelen in deze film waarover ik niet te veel zal vertellen behalve dat de speciale krachten van The Scarlet Witch een zeer grote invloed hebben op de acties van het team en eigenlijk verantwoordelijk zijn voor de creatie van Ultron.

scarletwitch

In tegenstelling tot zijn voorganger zit er flink wat meer actie in de film, actie die zich dit keer niet alleen beperkt tot puur actie tegen de bad-guy maar het legt ook meer uit over de Hulk, actie die een verhalende functie heeft en die daarbij ook iets meer uitlegt over Bruce Banner wat in de voorgaande films eigenlijk niet duidelijk werd. Het is overduidelijk dat met overschakelen naar een nieuw beeldformaat Joss Whedon gelijk de mogelijkheid om meer actie in beeld te brengen met beide handen heeft aangepakt want het oogt gelijk een stuk grootser maar eerlijk is eerlijk, er wordt ook (nog) meer aandacht besteedt aan de actie, misschien omdat er meer tegenstanders zijn vanaf het begin van de film maar misschien ook omdat de tegenstanders wat “menselijker” zijn.

Ook krijgen we te zien wat The Avengers uitvoeren wanneer ze bijvoorbeeld niet aan het strijden zijn, hierbij toont o.a. Thor zich van een zeer lollige kant. Humor is overduidelijk nog steeds zeer belangrijk voor Joss Whedon in zijn films en de stijl van de eerste Avengers film wordt dan ook nog steeds voortgezet. Slimme dialogen die misschien niet door iedereen gelijk wordt begrepen maar liefhebbers van het origineel en Whedons eerdere werk zullen zeker hiervan genieten. Toch weet Whedon hier ook weer de perfecte balans te vinden en slaat het niet door naar een actie/komedie. De film kan je nog steeds overduidelijk een actiefilm noemen, de humor zit alleen in de daarvoor bedoelde momenten in wanneer je die ook verwacht met af en toe een onverwachte grap die dan subtiel de rest van de film weet terug te komen en grappig blijft.

n-AGE-OF-ULTRON-large570

Conclusie:

Ik weet het, ik draaf een beetje door met mijn verhaal over deze film en dat komt ook puur en simpel omdat ik zo ontzettend heb genoten van de film. Ik heb genoten van de actie, voelde sympathie voor de schurk die simpelweg een van de beste schurken ooit in een superhelden film was en zelfs wel wat dreigender had mogen zijn en vond het een prima afsluiting van Phase 2. Prima en niet perfect omdat de film simpelweg wel wat meer had mogen uitleggen over bepaalde onderwerpen. Mogelijk moet ik dus mijn cijfer ietsje bijwerken na de uitzending van de eerstvolgende aflevering van Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. en nadat er daadwerkelijk een extended edition op blu-ray is uitgebracht zodat er een paar vragen zijn beantwoord.

Tot die tijd kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat de film een uitstekende start is van het box-office seizoen, Phase 3 en mij absoluut doet uitkijken naar Captain America: Civil War (Ant-Man daarbij maar even overslaand).

avengers-age-of-ultron-art-poster-133238