Stop met die PC Masterrace onzin!

Dit is een column waar ik mij waarschijnlijk niet populair mee zal gaan maken maar ik moet eerlijk zijn, ik heb het namelijk een beetje gehad met bepaalde PC Gamers…

Begrijp me niet verkeerd, ik game al jaren op de pc, ik game waarschijnlijk zelfs al op de PC voordat sommige lezers van de site al waren geboren.

De TRS-80 was mijn eerste PC en hoewel de Commodore nooit in het huis heeft gestaan zijn we verder in huize Springer altijd wel bovenop de ontwikkelingen gebleven en waren we de eersten in onze kennisenkring die een 386, 486, Intel Pentium en verder hadden. Het upgraden van de PC hoorde er bij en mijn PC heeft tot vorig jaar gewoon in een 15 jaar oude kast gezeten die gewoon prima zijn werk deed, een kast die meegroeide van een AMD Athlon processor met 800mhz naar een Intel i7 Ivy-Bridge. Vele generaties dus meegemaakt en vele upgrades gehad op processor en ook op videokaart gebied natuurlijk want hoe vet was het wel niet toen de eerste 3DFX kaart op de markt kwam, de kaart die je koppelde aan je 2D videokaart en waar je ongeloofelijke dingen mee kon. Sommige dingen zijn nog steeds niet mogelijk als je kijkt naar Unreal 1 op een moderne NVIDIA kaart en een 3DFX kaart, het verschil is nog steeds gigantisch te noemen terwijl de 3DFX kaart allang verouderd is en bij lange na niet meer mee kan lopen met de huidige tijd maar hun GLIDE technologie was en is nog steeds briljant.

orig_3DFX

Maar ik dwaal af, ik wilde het namelijk gaan hebben over mijn irritatie op het gebied dat sommige PC Gamers constant het over PC Masterrace hebben. Het is namelijk waar dat de PC op veel aspecten krachtiger is in vergelijking met de consoles, eigenlijk blaast een gemiddelde PC tegenwoordig wel de hardware weg van de huidige generatie zou je denken wanneer je kijkt naar pure kracht. En toch is dat niet helemaal het geval. Zo hebben de consoles namelijk relatief weinig resources die in gebruik zijn voor een besturingssysteem, het zorgt er dus voor dat veel spellen relatief veel geheugen kunnen gebruiken (hoewel je als PC gamer er natuurlijk altijd weer geld kan bijstoppen om zo bijvoorbeeld meer geheugen aan te schaffen). En dat is misschien wel het punt wat de PC krachtiger maakt, hoe meer geld je in je PC stopt, hoe krachtiger hij wordt, hoe beter hij wordt. Je zou bijna hier een Deus Ex vergelijking kunnen maken omdat het daar wel veel van weg heeft, met de verbeteringen die de mensen daar op zichzelf laten uitvoeren waarbij meer geld betere componenten leveren. Echter voor veel gamers zijn de graphics vaak op de consoles al goed genoeg, veel spellen op de consoles komen niet eens naar de PC en om de consoles te emuleren (zelfs de huidige generatie die op PC hardware is gebaseerd) heb je een vele malen krachtigere PC nodig. Het is zelfs zo dat doordat de diversiteit van de PC’s zo gigantisch is je niet eens van 1 ras kan spreken maar dan eerder zou moeten zeggen PC Masterraces ;-).

 

Mijn punt is eigenlijk, stop met die onzin, geniet van je games en laat console gamers lekker in hun waarde. De een geeft klauwen met geld uit aan de PC, de ander neemt genoegen met een console en een daarbij horende TV en home cinema set bijvoorbeeld die bij elkaar misschien net zo veel hebben gekost als jouw pc denk ik dan. Ik vraag me dan ook vaak af, is het jaloezie dat gamers voor veel minder geld zoveel pracht en praal te zien krijgen? Of voel je je gewoon gedwongen om als PC gamer tegenover anderen je dure uitgave te verdedigen? Hoe dan ook, met het hele zogeheten Masterrace gezeur lijk je niet alleen op een trieste fanboy maar krijgen gamers alleen maar meer een hekel aan de PC omdat je dan vergeleken wordt met exact die mensen die het blijkbaar nodig vinden om steeds te roepen dat flinke gamepc’s krachtiger zijn dan de consoles… We weten het nu wel! Als je het zo belangrijk vindt om te roepen dat je hoort bij “PC Masterrace” dan mis je eigenlijk waar gamen om gaat namelijk ontspannen en genieten, niet om anderen een minderwaardigheidscomplex aan te praten of af te zeiken en in de grond te boren.

Om af te sluiten heb ik verder maar 1 ding tegen al die PC Masterrace roepers te zeggen: Batman: Arkham Knight :P.