Review: Ant-Man 3D




social_share_imgAnt-Man is een van Marvel’s kleinste superhelden (qua formaat) en blijkbaar wilt Marvel dat nog even benadrukken door dat ook in het kleinste beeldformaat voor de bioscopen tegenwoordig de film uit te brengen (Flat voor de kenners). Toch moet er zeker rekening worden gehouden met deze “kleine” held aangezien hij uiteindelijk onderdeel zal gaan worden van The Avengers maar laten we niet te hard van stapel gaan, laten we beginnen bij waar het om draait en dat is het verhaal.

ant-man-imax-trailer

In tegenstelling tot de comics heeft men voor de film gekozen voor een andere held in het Ant-Man pak. Hank Pym is namelijk nu niet meer Ant-Man maar Scott Lang. Wel is Hank Pym nog steeds de ontdekker van de Pym deeltjes die in de volgende Avengers films een belangrijke rol schijnen te spelen (en is hij gedeeltelijk verantwoordelijk voor het bedenken van Ultron maar dat is weer een heel ander verhaal).

Het verhaal begint wanneer Scott is vrijgelaten uit de gevangenis en hij wordt benaderd door Hank Pym om het Ant-Man pak te stelen en dan in te breken bij het bedrijf waar Hank Pym voor werkte om zo te voorkomen dat zijn ontdekking wordt misbruikt door zijn opvolger Darren Cross die er militaire doeleinden voor heeft bedacht. Het is aan hem om te voorkomen dat Darren Cross de technologie daadwerkelijk in handen krijgt en deze door verkoopt aan machten die er duistere plannen mee hebben. Om dit voor elkaar te krijgen moet Scott door het gaatje gaan, kleiner en dieper dan ooit tevoren een held is gegaan.

ant-man-marvel

Duidelijk de kleinste

Ant-Man is een van de minst bekende superhelden van deze tijd, misschien toen de comic net begon was het een van de populairsten maar op dit moment is het een van de comics waar bijna niemand van heeft gehoord en tegenwoordig zelfs nog minder bekend dan Guardians of The Galaxy. Toch moest er een belangrijk onderdeel worden geintroduceerd tot het Marvel Universum namelijk de Pym Particles en die konden alleen worden toegevoegd door Ant-Man te introduceren en hoewel het makkelijk kon met een korte introductie bij een van de Avenger films of zelfs bij Captain America besloot men echter om een volledige film aan hem te wijden. Nu leek dat in eerste instantie nog op een goed idee, tenslotte had Marvel Edgar Wright aan het stuur staan die wij o.a. nog kennen van de Cornetto Trilogie maar helaas wegens “creative differences” trok hij zich terug en besloot Marvel dat iemand anders de klus moest klaren. Het eindproduct werd uiteindelijk een film die niet helemaal is geworden wat fans hadden verwacht en/of gehoopt. Zo had men o.a. Paul Rudd de hoofdrol gegeven en tja, wanneer je een matige komiek een rol geeft in een superheldenfilm kan dat soms nog goed uit pakken echter helaas kleven er te veel slechte films aan zijn persoon waardoor persoonlijk hij bij mij vooral ontzettend veel ergenis opwekte.

ant-man_trailer_screengrab_2_h_2015

Maar de film was meer dan alleen een matige hoofdrolspeler, ook de bijrollen, om precies te zijn die van de klungelige criminelen zorgden er voor dat de film als een rommeltje aan voelde. Geen moment kreeg ik daadwerkelijk het gevoel dat ik een belangrijke film in het universum aan het kijken was en steeds meer en meer was ik van mening dat de film daadwerkelijk in een korte flashback verteld had kunnen worden. De film zelf wist in ieder geval geen blijvende indruk achter te laten, na twee uur zat ik mijzelf zelfs af te vragen wat ik nu eigenlijk had gezien waarbij zelfs de scenes tijdens de aftiteling mij niet echt enthousiast konden maken voor de volgende film terwijl Captain America: Civil War daadwerkelijk belangrijk schijnt te worden.

Villain-in-Ant-Man

Nee, deze film voelde al bij de eerste trailers aan als een verspilling van tijd en helaas werd dat alleen maar tijdens de film bevestigd, zelfs het gevecht aan het einde voelde saai en voorspelbaar aan, alleen de tank bracht wat afwisseling maar de film zelf is niet wat er van werd gehoopt en wat we misschien hadden willen zien. In dat opzicht sluit Marvel dan ook Phase 2 met een sisser af en dat is jammer na het briljante Guardians of the Galaxy en het toch wel vermakelijke Age of Ultron. De stijgende lijn werd dan ook onderbroken. Het is niet een slechte film maar het gebrek aan een memorabele schurk en eigenlijk een daadwerkelijk memorabel gevecht houdt de film tegen om groter te worden dan de mieren die een hoofdrol spelen. Misschien de volgende keer iemand casten die minder in de spotlight heeft gestaan van matige komedies dan Paul Rudd want hoewel hij een dappere poging doet was hij misschien iets te vaak getypecast voor bepaalde rollen waardoor hij nu de film weinig eer aan doet. Als zijn schurkensidekicks nu nog een beetje grappig waren had dat misschien nog een beetje geholpen maar ook dat was niet het geval. Een gemiste kans dus.

Ant-Man-1

Is er dan niets positiefs?

Nou, ik moet zeggen dat de actie scenes (in 3D) er ontzettend geslaagd uit zagen, het 3D effect werkte uitstekend met de dieptewerking iets wat ontzettend toepasselijk is bij een film als deze echter bij de volgende films kan dat natuurlijk niet constant worden gedaan waardoor Ant-Man een beetje een 3rd Wheel gevoel zal blijven geven, misschien dus wel teveel verschillende karakters geintroduceerd in het universum en misschien bevestigd dat nogmaals dat deze film niet helemaal nodig is, het karakter lijkt niet belangrijk genoeg (tot nu toe), je krijgt niet echt een band met hem, het enige wat je misschien van hem wel aardig vindt is dat hij diep van binnen een vader is die gewoon voor zijn dochter wilt zorgen en dan krijg je weer de romantische komedies waar velen Paul Rudd van kennen en waar hij ook al niet in uitblonk.

Misschien is een solo film toch een maatje te groot voor deze kleine held.

Cijfer: 6