De arrogantie van Sony

gamescom

Dit weekend is de Gamescom in Duitsland, een van de grootste beurzen op het gebied van videogames ter wereld. Ja, zelfs de Tokyo Game Show is naar verhouding kleiner dan de Gamescom. Net als bij de E3 houden diverse consolebouwers en uitgevers een jaarlijkse persconferentie echter dit jaar is er een groot verschil in vergelijking met voorgaande jaren en dat is dat Sony heeft besloten om dit jaar geen persconferentie te houden. Nu kan dit verschillende redenen hebben natuurlijk, namelijk de line-up van Sony die naar het einde van dit jaar een beetje tegen valt, het kostenplaatje of is het pure arrogantie van Sony die ruim aan de leiding gaat deze generatie en daarom het niet nodig vindt? Mijn vrees is dat het eigenlijk het laatste is. Want ja, Sony staat op dit moment ruimschoots aan kop in deze generatie en heeft weinig zorgen aan hun hoofd. Zelfs met de zeer matige line-up voor het einde van dit jaar heeft Sony nog steeds weinig om zich druk om te maken.

uncharted-the-nathan-drake-collection-analysis-youtube-thumbnail-672x372

De uitgeklede Uncharted Nathan Drake Collection die het o.a. zonder de multiplayer moet doen en zonder de 3D mogelijkheden belooft nog steeds een hit te worden evenals het zeer lang uitgestelde Until Dawn dat een unieke horror game belooft te worden. Ja, het leven is goed voor het hoofd van de games divisie van Sony Playstation. Maar er is een groep gamers die misschien wel teleurgesteld raken in Sony en dat zijn namelijk de hardcore gamers. Zij hebben namelijk weinig om naar uit te kijken dit jaar nu Uncharted 4 niet langer dit jaar nog uitkomt. Natuurlijk komen er nog de gebruikelijke spellen aan en kunnen we begin september Mad Max nog verwachten maar qua grote titels valt het eigenlijk wel tegen, qua exclusives helemaal. Het niet houden van een persconferentie op Gamescom lijkt een beetje de indruk te geven alsof dit jaar ook Sony weinig meer kan schelen, alsof ze geen zin hebben om hun best te doen om hetgeen dat dit jaar nog uit moet komen flink in het zonnetje te zetten en dan te bedenken dat er eigenlijk zelfs een feestje te vieren is met vijf jaar PS Plus (niet dat je die spellen kan downloaden want het is zo ontzettend traag dat je vijf jaar doet over die downloads 😉 ).

8hptove

Persoonlijk als gamer voel ik me zelfs al een beetje te zeik gezet worden omdat Europa blijkbaar onder het tabje “verkoopt toch wel” lijkt te vallen, alsof Sony arrogant genoeg is om te denken dat de console toch wel verkoopt en hoewel het grotendeels wel correct is en de persconferentie van de Gamescom bij lange na niet zo veel gevolgd wordt als die van bijvoorbeeld de E3 moet toch worden gezegd dat Sony dit soort streken als het links laten liggen van een groot verkoop gebied niet te vaak kan flikken. Juist hier zijn de verkopen nog sterk en juist hier moet je dan ook flink promoten om de verkoop niet af te laten zwakken en de gamers hongerig houden voor meer want sommige titels waar zoveel van werd verwacht is naar mate de tijd is verstreken de aandacht verslapt omdat de titel toch niet lijkt te gaan worden als men verwacht (denk bijvoorbeeld aan No Man Sky die langzaam maar zeker zo iets groots schijnt te worden dat het misschien alleen maar kan gaan tegenvallen).

Nu is het houden van een persconferentie natuurlijk niet verplicht, kijk bijvoorbeeld naar Nintendo die het al jaren niet meer doet maar zeg nu zelf, je wilt zo een beurs toch beginnen met een knaller? Je wilt toch even binnen komen ala Keizer Kuzco en roepen BOOM BABY!

tumblr_l8m5jhPl1I1qa9ab0o1_500

Mogelijk kunnen we nog een paar dingen verwachten van Sony dit jaar maar zeker niet voor TGS waardoor ik mij serieus afvraag waarom mensen ook Sony uitriepen tot winnaar van de E3 persconferenties want hoewel een Final Fantasy VII remake spectaculair is gaat het wel om een titel die naar meerdere platforms komt.

last_guardian

Ook The Last Guardian werd met veel gejuich ontvangen maar vergeet niet dat qua gameplay die werd getoond er eigenlijk weinig verandering was en natuurlijk zag het er mooi uit maar het waren vooral hogere resolutie beelden in vergelijking met wat Sony bij de aankondiging liet zien van het spel jaren geleden. Het zag er goed uit maar de hype is eigenlijk, of in ieder geval bij mij, daadwerkelijk verdwenen. Het spel was misschien rond de aankondiging geweldig maar ik denk dat het nu wel afgezwakt is. De doelgroep is misschien wel verder gegaan en het zal zeker niet meer de verkoopcijfers halen die men voor ogen had. Het is absoluut niet meer de console seller die Sony voor ogen had, ik denk zelfs dat Sony de vraag naar dat spel een beetje heeft overschat. Het begint een beetje het lachertje van de industrie te worden kan je bijna zeggen, een beetje de Duke Nukem van de vorige console generatie dus. Kortom, de PS4 kan wel een beetje een duw gebruiken qua showen van komende content want tot het einde van dit jaar is het qua exclusives wel een beetje karig en juist nog een keer nieuwe beelden van Uncharted 4 zou wel welkom zijn voor de gamers terwijl The Last Guardian waarschijnlijk pas weer op TGS te voorschijn komt (houd er overigens rekening mee dat de genoemde datum van 2016 hoogstwaarschijnlijk zelfs alleen voor Japan zal gaan gelden). Ik ben in ieder geval een beetje teleurgesteld in Sony met hoe zij deze Gamescom de PS4 gamers behandelen, laat staan de VITA eigenaren die gewoon flink in het gezicht worden getuft.

Playstation-Gamescom


Tagged: , ,

1 comment

  1. joristhewise August 4, 2015 1:40 pm 

    Test

Comments are closed.