Waarom ik de Mars der Beschaving onzin vind…

Ik weet het, ik stoot vast een heleboel mensen hiermee tegen het zere been… waaronder de mensen in de sector waar ik ook in werkzaam ben… maar ik moet het toch echt even kwijt.

De afgelopen jaren hebben we een flinke economische crisis gehad. Dat is natuurlijk naar voor iedereen. Helaas treffen dan ook flink wat van de ingevoerde bezuinigingen vooral de wat minder rijken onder ons (waar ik ook onder val btw, ik heb nog wel het geluk van een baan… maar een goed betaalde baan kan je het niet noemen. Maar daar hoor je mij hier nu niet over klagen). Er wordt op elk vlak wel bezuinigd, zelfs op Defensie dat nu huilie-huilie doet terwijl het GVD eens een keer tijd werd dat daar eens het mes in het budget werd gezet!!! Al jaren zijn de Zorg en het Onderwijs vooral de pineut en gaat het ene miljard na het andere naar Defensie. Voor een of ander project dat misschien wel in de toekomst na nog een paar miljard de mogelijke opvolger wordt van een of ander voertuig dat dan weer een tijd stil staat. Of nauwelijks zal worden gebruikt. En als het dan eens wordt gebruikt… dan krijg je nog eens de helft van het land over je heen, omdat wij zo vredelievend horen te zijn… De enigen die je op dit moment hoort klagen over de bezuinigingen daar, dat zijn de mensen die zelf in die sector werken, terwijl bij andere sectoren dat veel uitgebreider is. Dus misschien werd het wel eens tijd dat bij Defensie het mes er in ging!

Ik heb al het respect voor mensen in dienst en ben zeer dankbaar voor het werk dat ze wereldwijd doen, maar als wij niet zo vriendelijk waren om al die vredesmissies steeds uit te voeren, dan hadden die bezuinigingen niet eens banen gekost!!! Dus misschien moeten wij eens stoppen met die zinloze missie’s waar men toch niets mee opschiet. Voorbeeld: Afghanistan: nog steeds een rotzooi en de Taliban wordt alleen maar weer machtiger, als die mensen dat willen laat ze dan ook. Irak: Ook nog steeds een puinhoop… Als ze het zo goed weten, laat ze het zelf dan uitzoeken… maar ons had het heel veel geld en materieel en levens kunnen besparen!


Maar goed, ik zou over de Mars der Beschaving gaan ranten…

Ja er wordt veel bezuinigd op cultuur en dat is inderdaad niet altijd even goed. Echter, er is altijd wel cultuurontwikkeling geweest… Kreeg Van Gogh subsidie? Of Rembrandt? Ooh, of Marco Borsato? Kreeg hij geld om zijn passie te ontwikkelen? Voor zover ik weet niet…

En dan die BTW verhoging. Eind jaren negentig was er een BTW verlaging van 19% naar 6%. Echter… de kaartjes gingen niet in prijs omlaag… Van wat ik heb gezien, zijn die prijzen alleen maar omhoog gegaan en het niveau is niet altijd in elk vakgebied meegestegen! Wel werd er meer verdiend en nu is dat in sommige producties ook wel weer toegepast in de kwaliteit, maar het heeft geen bezoekersspurt opgeleverd van nog meer mensen naar het theater. Nee, die zijn alleen maar meer gekomen omdat men zelfs met een lagere btw meer kon verdienen aan hetzelfde geld. Echter, is een BTW verlaging niet bedoeld voor de consument om er meer gebruik van te maken? Heeft dus de hele culturele sector ons niet een beetje in de zeik genomen??? En nu dus eigenlijk de prijzen weer verhogen omdat het BTW tarief omhoog gaat? Terwijl die dus eigenlijk zouden moeten uitkomen op het oude niveau???

Ik heb er geen goed woord voor over. En nu wil ik niet zeggen dat de sector waar ik werk het wel goed doet (film), integendeel, wij zijn er net zo schuldig aan het niet verlagen van de prijzen toen de BTW omlaag ging. En mocht de BTW bij film ooit worden verhoogd, dan zal de filmsector ook de prijzen gaan verhogen. Maar je zal niet zo snel mensen dan zo een mars zien houden. Omdat men die verhogingen toch al gewend is elk jaar bij de grote ketens. In dat opzicht is mijn werkgever nog zo eerlijk om laatst pas na 7 jaar de euro eens een keertje de prijs te verhogen met ongeveer 50 ct, een bedrag dat een concurrent zo een beetje elke 2 jaar doet!

Al die mensen die nu die mars lopen mogen dat best doen, maar als de culturele sector dan even het teveel betaalde bedrag sinds eind jaren negentig terugbetaalt aan alle bezoekers…. Pas dan vind ik echt dat er een reden is tot klagen… Maar roepen dat de cultuur verpauperd, omdat er minder geld aan wordt uitgegeven? Sinds wanneer is culturele vorming eigenlijk echt afhankelijk geweest van subsidie door de eeuwen heen?

Hypocriet gejank…

1 comment

 1. De Befkoning June 24, 2011 10:05 pm 

  Voor wat betreft Defensie heb je zeker gelijk. Al dat gezeik over JSF’s en vredesmissies die geen nut hebben…. Wanneer hebben we überhaupt ooit successen behaald als ‘Nederlands’ leger? HE-LE-MAAL NOOIT….

  We laten ons misbruiken voor VN-vredesmissies, puur en alleen vanwege handelsmotieven binnen en buiten de EU. Maar als we daar dan al rijker van worden? Dan kan al dat geld weer richting Griekenland, Spanje of Italië. Het is echt 1 pot nat, vestzak-broekzak. We schieten er niets mee op, we ruimen er alleen de rotzooi van anderen mee op…

  Ontwikkelingssamenwerking is nog zo’n hot issue. Miljarden vliegen er over de balk. Allemaal over de grenzen in de hoop dat we ooit mooie handelspartners voor in de toekomst zullen creeëren, maar het enige dat we doen is slechte regimes steunen, waar we later dan weer oorlog tegen moeten voeren om ze weg te jagen… het is een bodemloze put…

  Wat dus inderdaad ook geldt voor de BTW-verlaging / -verhoging. Het is allemaal maar een wassen neus om bepaalde mensen tevreden te houden en zodra er een nieuwe generatie is, dan wordt het hele geintje in een andere vorm omgedraaid. In de hoop dat we het allemaal vergeten zijn…

  Je doet er helaas niets tegen, maar laat ze ons niet voor de gek houden…

  En die hippies die die Mars lopen, ach. Laat ze inderdaad maar eens werken voor hun geld, zoals iedereen dat moet doen. Echte kwaliteit wordt heus wel op waarde geschat…

Comments are closed.